Fent més resistents els espais forestals i fomentar la bioeconomía local a les muntanyes de Prades

A través de la Fundació Pau Costa, farem tasques al projecte RUMIAR, un projecte coordinat per la Diputació de Tarragona, i amb la participació de BOSCAT, Concactiva, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Fundació Pau Costa (FPC) com socis.

RUMIAR té com a objectiu generar un paisatge més resistent davant els grans incendis forestals a les muntanyes de Prades mitjançant la creació d’un mosaic agroforestal. I a la vegada, potenciar l’economia local a partir dels recursos forestals.

Concretament, el projecte crearà mosaics agroforestals perquè actuïn com a tallafoc en 11 zones estratègiques de prevenció d’incendis forestals distribuides en 8 municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja, i la Riba) del massís de Prades, espai protegit de la Xarxa natura 2000 i únic amb pastors actius de la muntanya de Tarragona.

El projecte també promourà la silvopastura i els treballs de gestió forestal per mantenir l’estructura en mosaic, i impulsarà la bioeconomia a través del productes derivats d’aquestes activitats.

Des de Ramats de Foc contribuirem a millorar el sector ramader local, impulsant la ramaderia extensiva i promovent el producte local.

“Les muntanyes de Prades és un dels pocs indrets de la zona on encara hi ha pastors en actiu. Ens cal aprofitar aquesta oportunitat, treballar amb ells per gestionar el territori davant els incendis forestals. Però a la vegada hem d’ aconseguir que pastors i ramaders puguin tenir facilitats per tirar endavant”  comenta Guillem Canaleta, tècnic del projecte.

Gràcies al projecte RUMIAR s’espera generar un canvi positiu en el desenvolupament socioeconòmic de les muntanyes de Prades gràcies a una millora de les condicions i oportunitats dins els sector ramader i forestal de la zona.

“Durant el projecte es treballarà tant amb l’administració com amb propietaris i ramaders, per tal de fomentar l’entesa entre ells i establir una dinàmica natural de treball que pugui sostenir-se en el temps” afirma Guillem Canaleta.

Més informació a la nota de premsa de la Diputació de Tarragona.

RUMIAR compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació I ResiliÈncia (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next GenerationEU.